“Maar mag ik dan echt altijd contact met je opnemen?!” JA! En wel hierom:

Oké, let op. Ik acht de kans groot dat je jezelf in onderstaande gaat herkennen:

 

Je hebt een afspraak bij de tandarts voor een controle. Vlak voor dat je weg moet ga je je tanden poetsen. Flosdraad, tandenstokers, mondwater, alles wat daarvan in huis is wordt er weer even bij gepakt. Vol aandacht ga je met je tandenborstel je gebit langs om geen stukje over te slaan. Oh en die gebruikelijke 2 minuten zijn er voor dat bezoekje ineens zo’n 5.

 

Herkenbaar?

 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een bezoek aan mijn praktijk. Grote kans dat het je voorafgaand aan de afspraak geen enkele moeite kost om een ongezonde lekkernij afslaat. Je gaat tenslotte zo naar ‘de gewichtsconsulent’. En ook bij thuiskomst verschijnt er een gezonde, voedzame maaltijd op tafel. Kreten als ‘goede voeding’, ‘voldoende beweging’ en ‘gezonde leefstijl’ staan tenslotte nog vers in je geheugen.

 

Oh en nee, daarmee zeg ik absoluut niet dat je er op andere momenten niet mee bezig bent (je poetst tenslotte ook je tanden iedere dag) maar rondom deze bezoeken misschien toch net wat bewuster.

 

Oké, terug naar de vraag waarom ik dan altijd bereikbaar voor je ben.

 

Dit doe ik, omdat het nieuwe gedrag (wat nodig is om je doelen te bereiken) vaak nog niet volledig in je patronen zit.  In je ‘normale’ dagelijkse leven en bezigheden is de verleiding om terug te vallen in oud gedrag nou eenmaal het allergrootst.

 

Juist DAN ga je tegen situaties aanlopen dat je je afvraagt waarom je er ook alweer aan bent begonnen (en of je niet gewoon morgen weer kan beginnen met flossen 😉). DAT zijn de momenten waarop je door een naaste wordt aangesproken ‘of je vanavond niet even weer gezellig mee kan eten’. DAN heb je misschien die lange dag gehad met een vervelende gebeurtenis waarna je het liefst op de bank ploft en die reep chocolade (die je overigens al de hele week aankijkt) naar binnen werkt. DAN zijn het je gedachten die je op de proef gaan stellen.

 

En het aller-, allerbelangrijkste, juist in DIE context wil je leren om het nieuwe gedrag toe te blijven passen.

 

Want hetzelfde geldt voor tanden poetsen, je weet heus zelf ook één keer uitgebreid en met aandacht poetsen (het nieuwe gedrag) geen zoden aan de dijk gaat zetten. Alleen wanneer je dit vaker toe past, wordt het een gewoonte en profiteer je van de voordelen.

 

Oké, nog eenmaal terug naar de vraag:

 

Ik ben bereikbaar zodat je tijdens de ECHTE momenten in jouw (leer-)proces op iemand terug kan vallen. En door letterlijk te typen of te benoemen waar je tegen aan loopt, maak je er een bewust moment van. Je creëert weer ruimte om een keuze te maken. En het antwoord dat ik geef is hierin vaak niet eens van belang, het feit dat je even uit de context stapt is vaak al voldoende.

 

Hoe fijn is het dat het bereiken van je doelen dan ineens wel heel dichtbij komt?!