Als nu niet het juiste moment is, wanneer dan wel?

December. Eerlijk is eerlijk, dat is nou niet bepaald de maand waarop het storm loopt met nieuwe aanmeldingen in de praktijk. De goede voornemens om gezonder te eten en meer te bewegen worden nog even in de wacht gezet tot volgend jaar, want zo rond de feestdagen heeft het toch geen ‘nut’ om te gaan beginnen. Het lijkt gewoon niet het juiste moment om te gaan starten, maar is dat eigenlijk wel zo? Als nu niet het juiste moment is, wanneer dan wel? En is er überhaupt een goed moment om te starten?

 

Ik val maar gelijk met de deur is huis, er is nooit een goed moment om te starten. Tenminste, als je dit moment laat afhangen van externe factoren. Vaak zijn we op zoek naar een situatie waarin alle factoren ‘gunstig’ zijn. Denk hierbij aan een vast ritme, weinig sociale gelegenheden buiten de deur en vooral dus geen feestdagen! Maar zeg eens eerlijk, is deze situatie er ooit écht helemaal? En als die er al is, is dat dan blijvend? Ik denk het niet.

 

Laten we het daarom anders bekijken, er is namelijk altijd een juist moment om te starten! Tenminste, als je het heft weer in eigen hand gaat nemen!

 

Want die externe ‘belemmeringen’ die we ervaren, zijn dat wel echt belemmeringen? Liggen deze zaken zo vast dat je daar geen invloed meer op hebt? Overkomt het je?

 

Of creëren we deze belemmeringen eigenlijk gewoon zelf? Zijn het niet onze gedachten en gewoontes die maken dat we deze zaken zien als belemmeringen?

 

Want wie zegt dat je tijdens de feestdagen geen gezondere keuzes kan maken? Wie zegt dat je bijvoorbeeld op een verjaardag taart, hapjes en alcohol moet nuttigen? Wie zegt dat je door die drukke baan je doelen niet voor ogen kan houden?

 

Het zijn dus niet de feestdagen, feestjes, een drukke baan of weinig ritme, het zijn de keuzes die je zelf maakt! You’re in control! Het enige wat we nu nog hoeven te doen is daar naar gaan handelen.

 

En nee, daarmee zeg ik absoluut niet dat dat altijd makkelijk is. En ja, tijdens de feestdagen word je aanzienlijk meer blootgesteld aan verleidingen, maar wanneer je voor ogen houd dat je altijd een keuze hebt, ben je in ieder geval al mooi op weg!

 

Hoogstwaarschijnlijk heb je al wel een beeld van hoe deze feestdagen er voor jou uit gaan zien, benut deze kennis! Hierdoor kun je dus al van tevoren nadenken over welke keuzes je hebt en welke keuzes je wilt maken.

 

Weet je bijvoorbeeld dat er bij elk kopje koffie wel wat lekkers geserveerd gaat worden? Bepaal dan hoe je daar mee om wil gaan. Zeg je overal ‘ja’ tegen? Prima! Kies je er voor om één lekkernij bij de koffie per dag te nuttigen? Helemaal goed! Sla je deze extraatjes af omdat je liever kiest voor het dessert bij het diner? Ook helemaal prima!

 

Het gaat dus niet om welke keuzes je maakt, maar om het feit dát je een keuze maakt. Het overkomt je niet als je bewust blijft kiezen.

 

Hé en als die keuzes voor jou goed voelen, wat staat je dan nog in de weg om daar met volle teugen van te genieten?!