“Vind je het eigenlijk niet vreemd dat veel van onze gesprekken eigenlijk niet over voeding zijn gegaan?”

Vind je het eigenlijk niet vreemd dat veel van onze gesprekken eigenlijk niet over voeding zijn gegaan?!

De vraag die één van mijn klanten mij stelde tijdens de afronding van haar traject.

“… want dat is eigenlijk wel wat je zou verwachten wanneer je naar een voedingsconsulent gaat.  Sluit dit dan wel aan bij je werkwijze en je visie?”

Ik betrap mezelf erop dat ik gelijk wil benadrukken dat dit júist binnen mijn visie past maar ik besluit tóch om een andere vraag te stellen.

“Had het je geholpen als we dat wel hadden gedaan?”

Ze kijkt me aan en ik zie dat ze even over deze vraag moet nadenken.

“Nee, eigenlijk niet. Daar lag mijn vraag ook niet. Ik wist in grote lijnen eigenlijk al wel wat gezonde keuzes zijn maar bepaalde omstandigheden, invloeden van buitenaf en gewoontes zorgden ervoor dat ik toch andere keuzes maakte.”

Ik knik en besluit nu wel te vertellen waarom dit pre-cies aansluit bij mijn visie.

“Jouw traject geeft juist precies weer waar het in mijn optiek om gaat! Voeding gaat niet alléén over kennis. Ik kan namelijk met allerlei wetenschappelijke gegevens, feiten en onderbouwingen uitleggen waarom een appel gezonder is dan een appeltaart maar daarmee vertel ik je niets nieuws en daarmee was je ook zeker niet geholpen.”
 
“Het zijn de patronen, omstandigheden en aanleidingen waar je over sprak die jouw in de weg zaten om je doelen te bereiken. Doordat je hier inzicht in hebt gekregen en nog belangrijker: Omdat je het jezelf hebt gegund om te oefenen met nieuwe alternatieven die wél antwoord geven op de vraag: “Waar heb ik nu écht behoefte aan?” maken dat je nu de keuzes kan maken die voor jou goed voelen!”

Ze knikt instemmend.

Goh ja, dan sluit mijn traject eigenlijk perfect aan bij de 

Voedzaam en Krachtig visie, haha!