Creëer je eigen balans!

Het woord ‘balans’ passeerde ook de afgelopen dagen weer regelmatig de revue. Begrijpelijk ook want dat dit woord lijkt bijna onlosmakelijk verbonden met een gezonde leefstijl. Maar wat is nou een goede balans? Of beter: wie bepaalt eigenlijk wat voor jóu de goede balans is?

 

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe onbevredigend het volgende antwoord misschien ook gaat klinken, dit bepaal je zelf! Dit hangt namelijk niet samen met zaken als de aanbevolen hoeveelheden of de ‘80/20 regel’.

 

Want wat heb je eraan als je 20 procent ‘ongezonder’ eet terwijl je daar eigenlijk niet eens van kan genieten omdat je met je gedachten bij die andere 80 procent bent?

 

Het hangt dus samen met hoe de keuzes voor jóu voelen!

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

En precies daarom is het belangrijk om voor jezelf te onderzoeken wat een goede balans voor jou betekent. Sterker nog, wanneer je dit niet helder hebt, acht ik de kans aanwezig dat je nooit echt tevreden kan zijn met de keuzes die je maakt.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Stel je drinkt in het weekend graag een wijntje (drie keer raden waar ik dit praktijkvoorbeeld vandaan haal trouwens 😉) maar je hebt eigenlijk geen idee wat daarin qua hoeveelheden of qua gelegenheden voor jou passen binnen je balans. Hoe groot is de kans dan dat je gedachten het na het nemen van zo’n wijntje over gaan nemen? Want ja: “Had je dat nou wel moeten doen?!” of “Deze avond ging niet goed hoor! Volgende keer moet je echt weer een watertje bestellen!”

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zonde niet waar?

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe zou het zijn als je voor jezelf hebt vastgesteld dat een wijntje in het weekend bij vrienden voor jou prima past in de balans en je daar dus vervolgens zonder enige ruis (lees: gedachten) van kan genieten? Voelt (en smaakt!) toch gelijk heel anders?!

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maak het jezelf dus wat eenvoudiger, schrijf je eigen balans. Creëer je eigen houvast en maak daarmee de keuzes die voor jóu goed voelen!

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben benieuwd, wanneer ik jou nu vraag: Hoe ziet balans er voor jou uit? Kun je deze vraag dan beantwoorden? Wanneer het antwoord ‘nee’ is daag ik je uit om met deze opdracht aan de slag te gaan!