Vergeet die goede voornemens.. ga voor echte verandering!

‘En, wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?’

 

Eerlijk is eerlijk, van de vraag zelf krijg ik altijd een beetje jeuk. Alsof we op 1 januari wel iets móeten veranderen en dat veel goede voornemens al snel stranden lees je ook niet voor het eerst. Je kent ongetwijfeld de welbekende plaatjes van de overvolle sportscholen in januari van waar er in februari nog maar weinig over te lijken zijn. Wat maakt nou dat deze goede voornemens na verloop van tijd toch weer naar de achtergrond verdwijnen? En hoe zorg je er nou voor dat het deze keer wél gaat lukken? Laten we tenslotte niet vergeten dat goede voornemens zijn ontstaan uit goede intenties niet waar?!

Ik neem je even mee in een aantal belemmerende factoren. Laat je hierdoor overigens niet gelijk ontmoedigen want deze kennis (én de tips!) gaan je júist helpen om dit jaar te gaan voor echte verandering!

Leefstijlgewoontes zijn diep ingeworteld in onze systemen en zijn dus eigenlijk gewoon patronen geworden. We houden ons als mens het liefst vast aan deze patronen (iets wat overigens vaak onbewust gebeurd) en iedere verandering voelt daarom super onwennig. Je brein houdt niet zo van verandering en gaat daarom tegensputteren met allerlei gedachten. Misschien herken je ze: “zo veel last heb ik er toch eigenlijk niet van?”, “ik heb zo’n drukke dag gehad, dat sportmomentje komt de volgende keer wel weer” of “anders begin ik maandag wel”. Eigenlijk word je dus gewoon op de proef gesteld door allerlei patronen en saboterende gedachten.

Daarnaast hebben we ook nog eens het geluk dat we sociale wezens zijn. Over het algemeen vinden we het belangrijk wat andere mensen vinden. Dit kan een hele positieve stimulans zijn maar werkt in veel gevallen ook averechts. Wil je echt zélf aan je voornemens werken of denk je misschien dat anderen dit van je verwachten? Of omdat het hoort? Ook kun je door je omgeving behoorlijk op de proef gesteld worden. Denk aan opmerkingen als als “aah, één wijntje kan toch wel” of “sla je niet een beetje door?!”.

Tenslotte bestaat er ook nog een kans dat je al eens eerder een poging hebt gedaan om met de goede voornemens aan de slag te gaan. Als deze pogingen ‘mislukt’ zijn, is de drempel om hier opnieuw mee aan de slag te gaan een stuk hoger. We functioneren nou eenmaal goed op succeservaringen, als je bijvoorbeeld de eerste vijf pogingen raak schiet op een basket is de kans groot dat je de laatste vijf vol vertrouwen en plezier tegemoet gaat. Hoe demotiverend is het als het al vijf keer is mislukt?

Dat goede voornemens dus makkelijker gezegd dan gedaan zijn is inmiddels wel duidelijk. Moeten we er dan misschien maar gewoon niet meer aan beginnen?

Nah, nee dat is ook wat kort door de bocht. Laten we niet vergeten dat de intentie van goede voornemens natuurlijk super goed is. Je denkt tenslotte na over je doelen, je wensen en hetgeen wat je graag zou willen. Dus als het iets is wat jij graag wil en je gebruikt 1 januari als startschot.. dan zeg ik: zeker doen!*

*Maar lees dan nog wel even onderstaande tips om dit jaar te gaan voor echte veranderingen!

Erkenning

Zie je goede voornemens niet als voornemens maar als daadwerkelijke acties. Erken dat je hier moeite voor moet doen en erken ook dat dit op 1 januari écht niet makkelijker is dan op welk ander moment dan ook. En natuurlijk hopen we dat we met één vingerknip het resultaat bereiken wat we voor ogen hebben maar dat is (helaas) niet de realiteit. Erken dat het doorbreken van oude gewoontes tijd, energie en moeite kosten en dat je op veel manieren op de proef gesteld gaat worden. Deze verleidingen zullen echter altijd blijven bestaan maar gelukkig hebben we wél invloed op ons eigen gedrag. Door hier verantwoordelijkheid in te nemen en deze verleidingen te zien als uitdagingen ben je in ieder geval goed bewapend!

Waarom?

Denk na over waarom je met deze voornemens aan de slag wil gaan. Hoe veel last heb je er van? Ben je voldoende bereid om hier volledig mee aan de slag te gaan? Wat gaat het je opleveren? Maak een kosten – baten analyse en zorg dat de opbrengsten belangrijker zijn dan hetgeen wat het gaat kosten.

Stel realistische, concrete doelen en creëer succeservaringen

Doelen als ‘fitter worden of gezonder eten’ zijn erg algemeen omschreven.Hoe ziet fit zijn er voor jou uit? Wat is jouw definitie van ‘gezonder eten’. Door je doelen te concretiseren is het makkelijker om ergens naar toe te werken. Zorg dat het meetbaar en tijdsgebonden is. Toets je doelen daarnaast op de haalbaarheid, van 0 naar 5 keer per week sporten is bijvoorbeeld wel een tikkeltje enthousiast. Laat indien nodig iemand met je meekijken of meedenken.

Zoals eerder beschreven functioneren we het beste op succeservaringen. Zorg daarom dat je ‘het grote doel’ opdeelt in subdoelen. Werk van doel naar doel en vier je successen, hiermee houd je het leuk en blijf je gemotiveerd.

Als.. dan..

Onderzoek wat voor jou moeilijke momenten zijn en stel hier een plan voor op. Maak gebruik van de als.. dan.. methode. Bijvoorbeeld: “als ik na een lange werkdag op de bank wil ploffen dan loop ik gelijk door naar boven om mijn sportkleding aan te trekken voor een kleine work-out” of “als ik een stuk taart krijg aangeboden op een verjaardag dan vraag ik om een kleiner koekje”. Op deze manier denk je alvast na over alternatief gedrag en is het makkelijker om hier uitvoering aan te geven.

Formuleer positief

 “Denk niet aan een roze olifant” een bekende opdracht die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. Want waar dacht je na het lezen van deze zin aan? Juist. Aan een roze olifant. Wanneer je je aandacht richt op iets wat je niet wil, bereik je vaak het tegenovergestelde. Denk maar eens aan de zin: “Ik mag vandaag geen taart op de verjaardag.” Grote kans dat je nu des te meer zin hebt in een stuk taart.

Focus je daarom op hetgeen wat je wél wil en laat dit terug komen in de manier waarop je je doelen en plannen formuleert: “Ik neem vandaag één biscuitje bij de koffie” of “Ik kies ervoor om op de fiets naar het werk te gaan”.

Stimulerende omgeving

Betrek de mensen om je heen bij je plannen, vertel wat je graag wil bereiken en hoe zij jou daar mee kunnen helpen. Heb je een extra of ‘externe’ stok achter de deur nodig? Denk dan eens na over het inschakelen van een deskundige. Hiermee creëer je een stimulerende omgeving.