Het leed dat de weegschaal heet

Ja hoor, daar is die weer! De weegschaal. In de volksmond overigens ook regelmatig ‘de vijand’ genoemd. Wist je dat ik er steeds vaker voor kies om dit ding (want dat is het!) niet te gebruiken in mijn consulten?

 

Waarom ik de weegschaal regelmatig niet meer gebruik? Dat zal je middels een aantal gesprekken uit de praktijk uitleggen.

 

 

 “Nou laten we maar eens even kijken wat de schade is”.

 

De opmerking waarmee ze haar verhaal over de afgelopen periode afsluit. Ze vertelt me dat ze een aantal grote uitdagingen heeft gehad wat effect heeft gehad op haar eetgedrag. Ik merk dat ze daar flink van baalt en ze is in haar uitingen erg streng tegen zichzelf. Dat ik in haar verhaal ook veel dingen hoor die ontzettend waardevol zijn lijken maar niet op te kunnen boksen tegen haar negatieve gedachten. Ik vraag haar wat de meerwaarde is van het wegen op dit moment. “Ik denk dat het me gaat helpen om de draad weer op te pakken.”

 

Ik kijk haar ietwat verbaasd aan “Zou het?” vraag ik haar “..of ga je jezelf hierdoor nog extra ‘straffen’ door je gedachten ‘zie je wel, ik heb het echt verpest!’ te bevestigen?” “Met die intentie betwijfel ik of het een positief effect heeft op je motivatie. Sterker nog, ik denk eigenlijk dat het alleen maar demotiverend is! En dat is het echt niet waard, er gaat zo veel goed!”

 

“Je hebt gelijk zegt ze. Ik denk dat ik die gedachten inderdaad wil bevestigen.”

 

“Dan lijkt het me een goed idee dat we daar nu weerstand tegen gaan bieden! Laten we focussen op de dingen die wél helpend voor je zijn en dat is het wegen dus absoluut niet!”

 

Ze knikt instemmend en ik stel haar nog één belangrijke vraag: “Wil je trouwens nog even herhalen wat er allemaal goed ging en waar je trots op bent als je terugkijkt op de afgelopen periode?”

 

 

 

Mocht ik nu de indruk hebben gewekt dat ik het verbannen van de weegschaal alleen gebruik in situaties waarin de trajecten wat minder lekker lopen dan ga ik daar nú verandering in aanbrengen met het volgende gesprek.  Want waarom heb je ‘m ook eigenlijk nodig als alles juist heel goed gaat?!

 

 

 

“Ja, het gaat echt goed met me. Ik maak bewuste keuzes, pak vaker mijn ontspanning en merk dat ik veel meer energie heb. Oh en ik trek nu ook weer kledingstukken aan die ik al een poosje niet aan heb gehad. Eerder was ik dan continu bezig met of het allemaal wel goed zat en dat is nu echt zo veel minder!”

 

“Wat fijn!”

 

“Ja, ik ben benieuwd of de weegschaal het daar ook mee eens is.” zei ze wat lacherig. Een opmerking die bij mij gelijk van alles triggert.

 

“Wat verwacht je dat de weegschaal gaat laten zien?”

 

“Nou ik verwacht dat er wel wat vanaf is want dan voel ik aan mijn kleding.”

 

“Hé en stel hè, dat er toch wat minder vanaf is? Wat als het wat ‘tegenvalt’?”

 

“Eu ja, dan zou ik daar wel van balen.”

 

“Kun je me vertellen waarom? Worden dan alle positieve effecten die je me zojuist hebt vertelt in twijfel getrokken?”

 

“Ja, misschien wel. Ik hecht veel waarde aan het getal.”

 

“Zonde eigenlijk want dat betekent dus dat dit apparaat voor jou gaat bepalen of je het wel écht goed hebt gedaan. Dan besluit het getal of het wel klopt dat je je prettiger voelt in je kleding. Is het dat wel waard? Het zou toch zo mooi zijn als je durft te vertrouwen op hetgeen wat je nu voelt!”

 

Ze knikt instemmend.

 

“Ik stel voor dat we een ander meetinstrument in gaan zetten. Aan het begin van het traject gaf je de situatie een 5. Wat als je het nu opnieuw een cijfer zou moeten geven, wat zou dat dan zijn?”

 

Ze begint spontaan te stralen: “een dikke 8!” zegt ze “het is al weer een poos geleden dat ik me zo heb gevoeld!”

 

“Wauw, daar kan toch geen weegschaal tegenop?!”

 

 

Oké nu acht ik de kans aanwezig dat je door deze voorbeelden al aardig overtuigd bent om de weegschaal niet meer leidend (lees: lijdend) te laten zijn maar voor een ieder die er tóch nog wat twijfels over heeft. Bij deze nog een laatste uitsmijter:

 

Het bereiken van je streefgewicht is GEEN garantie voor een blijer, gelukkiger, succesvoller of zelfverzekerder leven.

 

Focus je daarom op de ‘voorwaarden’ waarmee je dat wél bereikt! En wist je dat veel van deze voorwaarden er eigenlijk allang zijn?