“Heb je er vertrouwen in?” vroeg ik haar

“Heb je er vertrouwen in?” vroeg ik haar. “Heb je er vertrouwen in dat deze verandering kan en mag plaatsvinden? Ze keek me kort aan en antwoordde vervolgens met: “Nee, eigenlijk niet..” waarbij het leek alsof er een teleurstelling in haar stem te horen was.

 

Veel mensen die in mijn praktijk komen hebben al tal van dingen (veelal diëten) geprobeerd. Veel van deze pogingen zijn in hun optiek ‘mislukt’. Wanneer het vervolgens dan een poosje goed gaat, lijkt het alsof zij dit bijna niet geloven en hier eigenlijk niet op durven te vertrouwen.

 

Oude patronen, gedachten en ervaringen lijken óók op die momenten toe te slaan: “Het is toch nog nooit gelukt, dus waarom nu wel?!”, “Oeh, het gaat nu wel erg goed. Bereid je er maar op voor dat dat straks wel weer anders is!” of “Ah joh, je doet nu al zo goed je best. Laat het maar wat los, je hebt het wel weer even verdiend!”

 

Begrijpelijk ook wanneer je beseft dat je brein het liefst alles bij het oude en vertrouwde wil houden. Hij kiest voor de uitgestippelde paden ook al zijn ze eigenlijk niet meer zo helpend voor je. Natuurlijk neem je je ervaringen mee maar dit betekent niet dat er geen nieuwe paden gemaakt kunnen worden. Dat betekent natuurlijk níet dat er geen verandering mogelijk is.

 

You’re in control!

 

Dus hoe ga je om met zulke gedachten? Laat je ze leidend (lees: lijdend) zijn door er naar te handelen of begroet je ze vriendelijk maar kies je er tóch voor op je eigen weg te blijven volgen?

 

Zorg dat dit vertrouwen mag groeien. Kies ervoor om de ‘ik kan dit!’ continu te herhalen, ook al voelt dit in het begin onwennig of geloof je het zelf nog niet helemaal.

 

Stippel (letterlijk!) je pad uit. Wát wil je precies? En waarom? Maak visueel wat je voor ogen hebt, hoe ziet dat eruit? Hoe voelt dat? Welke stappen zijn hier voor nodig? Hoe ga je die implementeren? Hoe ga je het zichtbaar maken?

 

Maak ook zichtbaar welke oude gedachten, ervaringen en overtuigingen er zijn. Besef je nogmaals dat je bezig bent om een nieuw pad te creëren en dat is iets waar je brein niet zo goed tegen kan. Probeer er dus niet tegen te vechten of het weg te stoppen maar aanschouw het. Bekijk het van een afstandje en stel jezelf de vraag of het luisteren naar dit ‘advies’ helpend voor je is. Is het antwoord ‘nee’ dan bedank je ze vriendelijk en richt je je op de dingen die dat wél zijn!

 

Jij kan dit!