Waar heb je echt trek in?!

Het was weer tijd om aan de slag te gaan met het schrijven van een nieuwe blog. Vol goede moed dook ik achter mijn laptop en opende ik een nieuw document. Ik merkte al snel dat ik de woorden niet kon vinden. De zinnen kwamen er net niet helemaal lekker uit en voordat ik het wist was ik al onderweg naar de koelkast om wat eten te pakken.

 

Plotseling leek ik weer even in het ‘hier en nu’ te komen en vroeg ik mezelf af: Had ik nou echt trek? Nee. Ik had tenslotte net mijn eten op. En geloof mij als ik zeg dat er een maaltijd op het menu stond waarvan ik sowieso nog goed verzadigd moest zijn geweest.

 

Waarom ging ik dan toch?

 

Waarschijnlijk omdat ik wat gefrustreerd raakte, omdat ik ‘energie’ zocht om het stuk te kunnen schrijven en omdat ik blijkbaar even afleiding wilde. De signalen die daarbij kwamen kijken werden (als bijna automatisch) vertaald in: ‘Ik heb trek’, terwijl het in werkelijkheid slechts een middel die ik bijna gedachteloos als oplossing aangreep.

 

(Ik verklap alvast: dat was de oplossing niet!)

 

Op de vraag: ‘Waarom eten we?’ zijn namelijk tal van antwoorden te bedenken. Ja, zeker om ons lijf te voeden. Maar óók uit gewoonte, bij verveling, bij gezelligheid, bij emoties (ook bij aangename trouwens!), door vermoeidheid, als beloning en een hele hoop andere redenen.

 

En nu wil ik absoluut niet zeggen dat we alléén nog maar moeten eten om ons lijf te voeden want daar heeft voeding veel te veel (mooie!) betekenissen voor. Wel is het super waardevol om jezelf vaker de vraag te stellen: “Waarom eet ik?” of eigenlijk nog beter: “Waarom heb ik trek?” Je zult merken dat de antwoorden op deze vragen 9 van de 10 keer niets met eten zelf te maken hebben. Leer hierdoor je trek herkennen.

 

Een volgende stap is om na te denken over wat je ‘honger’ op zo’n moment dan wel stilt. Het bedenken van goede alternatieven is daarin zeker noodzakelijk om het anders te kunnen gaan doen. Vaak weten we namelijk wel wat we níet meer willen, maar wat ga je wel doen in zo’n situatie? Je hebt namelijk wel ergens behoefte aan. Zonder goede alternatieven zul je ongetwijfeld toch naar die koelkast of voorraadkast lopen.

 

In mijn voorbeeld zocht ik nieuwe energie. Zo weet ik bijvoorbeeld dat wanneer ik een rondje ga wandelen, ik deze energie krijg.

 

Werk je scenario’s dus uit en creëer hierdoor ruimte om zelf de keuze te maken of ‘eten’ in die situaties ook écht als de beste oplossing voelt!

 

(oh en ps.: vraag me trouwens ook niet hoe het bakje kwark heeft gesmaakt dit keer… ik heb deze op zijn zachts gezegd niet bepaald met aandacht gegeten 😉)