Er is nooit een goed moment om te starten. Of toch wel?!

Er is nooit een goed moment om te starten.
Tenminste, als je dit moment laat afhangen van externe factoren. Vaak zijn we op zoek naar een situatie waarin alle factoren ‘gunstig’ zijn. Denk als het om je voedingskeuzes gaat bijvoorbeeld aan een vast ritme, weinig sociale gelegenheden, geen feestdagen en niet te veel terrasweer.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar zeg eens eerlijk, is deze situatie er ooit écht helemaal? En als die er al is, is dat dan blijvend? Ik denk het niet.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laten we het daarom anders bekijken! Het is namelijk al-tijd het juiste moment om te starten! Tenminste, als je het heft weer in eigen hand gaat nemen!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Want die eerdere ‘belemmeringen’ die we ervaren, zijn dat wel echt belemmeringen? Liggen deze zaken zo vast dat je er geen invloed meer op hebt? Overkomt het je?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Of creëren we deze belemmeringen eigenlijk gewoon zelf? Zijn het niet onze gedachten en gewoontes die maken dat we deze zaken bestempelen als belemmeringen?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Want wie zegt dat je tijdens terrasjesweer geen gezonde keuzes kan maken? Wie zegt dat je op een verjaardag taart, hapjes en alcohol moet nuttigen? Wie zegt dat je door die drukke baan je doelen niet voor ogen kan houden?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het zijn dus niet de weersomstandigheden, feestjes, een drukke baan of weinig ritme. Het zijn de keuzes die jij maakt!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
You’re in control!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het enige wat je we nu nog hoeven te doen is daar naar te handelen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En nee, daarmee zeg ik absoluut niet dat dat altijd makkelijk is. En ja, ik sommige situaties word je aanzienlijk meer blootgesteld aan verleidingen maar wanneer je voor ogen houdt dat je altijd een keuze hebt, ben je in ieder geval al mooi op weg!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoogstwaarschijnlijk heb je al wel beeld van hoe jouw verleidingsmomenten eruit zien. Benut deze kennis! Hierdoor kan je van te voren alvast nadenken welke keuzes je hebt en welke keuzes je wilt maken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Weet je bijvoorbeeld dat er bij elk borreltje wel wat lekkers geserveerd gaat worden? Bepaal dan hoe je hier mee om wil gaan. Zeg je overal ‘ja’ tegen? Prima! Kies je er voor om één zo’n keuze per dag te maken. Helemaal goed! Sla je deze extraatjes af omdat je liever kiest voor een extra portie tijdens de barbecue? Ook helemaal prima!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het gaat er dus niet om welke keuzes je maakt maar het feit dát je de keuzes maakt. Het overkomt je niet als je bewust blijft kiezen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hé en als die keuzes voor jou goed voelen, wat staat je dan nog in de weg om daar met volle teugen van te genieten?! 🙌