Kies voor een beetje meer grijs!

“Aankomende maandag begin ik echt, weg met de ongezonde tussendoortjes. Oh en die traktaties op mijn werk, die sla ik gewoon allemaal af! Nope, geen frisdrank en alcohol meer voor mij en chips voor in het weekend? Dat halen we ook maar niet meer in huis.”

 

Zeg eens eerlijk, hoe vaak heb jij één van deze of vergelijkbare ‘regels’ met jezelf afgesproken? En eigenlijk nog een betere vraag: hoe succesvol waren deze regels? En na een week? Een maand? Een jaar? Het zal je denk ik niet verbazen dat deze strenge restricties op de lange termijn niet bepaald helpend zijn.

 

In mijn praktijk kom ik het ook regelmatig tegen. Termen als ‘goed’, ‘fout’, ‘gezond’ en ‘ongezond’ passeren meer dan regelmatig de revue. En ik snap het hoor. Wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt, ben je ook op zoek naar een soort kapstokken waar je je keuzes aan kunt toetsen.

 

Alleen, hoe onbevredigend het misschien ook mag klinken, uiteindelijk bepaal je zélf wat voor jou de goede keuzes zijn. Natuurlijk voed het ene product je lijf meer dan het andere, maar het is je beleving rondom de keuzes die maken of je het typeert als ‘goed’ of ‘fout’.

 

Wanneer je jezelf dus alles ontzegd zal iedere keuze uit de ‘verboden producten’ per definitie al ‘fout’ zijn. Maar is dat wel echt zo? Maakt één zo’n keuze heel je dag gelijk ‘ongezond’? Heb je daarmee je hele week verpest? Moet je dan maandag echt weer opnieuw beginnen? Nee natuurlijk niet! Zo zwart wit is het allemaal niet.

 

Ik nodig je daarom uit om voor wat meer grijs te kiezen!

 

Hoe je dat doet?

 

Nou, door je eigen balans te creëren! In plaats van strenge restricties focus je je op hetgeen wat je wél wil en neem daar juist ook die ‘verboden’ (wat ze dus zeker niet zijn!) producten in mee.

 

Stel, je drinkt in het weekend graag een wijntje, maar dat staat eigenlijk op je ‘verboden’ lijstje. Je hebt vervolgens op een avond het besluit genomen om toch een glaasje wijn te drinken. Hoe groot is de kans dan dat je gedachten het dan binnen no time over gaan nemen? “Dat had ik echt niet moeten doen!” en “Oohhhh nu heb ik het echt verpest, ik begin maandag wel weer (terwijl je nummer 2, 3 en 4 inmiddels ook al achter de kiezen hebt)”.

 

Dan heb je er én niet van kunnen genieten én is de kans groot dat je vervolgens alles wat je jezelf had ontzegd maar tot je neemt. Zonde niet waar?

 

Hoe zou het zijn als je voor jezelf hebt vastgesteld dat een wijntje in het weekend bij vrienden voor jou prima past in de balans en je daar dus vervolgens zonder enige ruis (lees: gedachten) van kan genieten? Voelt en smaakt toch gelijk heel anders?

 

Oh en laat dit positief formuleren trouwens niet alleen terugkomen in de manier waarop je je balans en doelen formuleert, maar óók in de manier waarop je communiceert. ⠀⠀⠀

⠀⠀⠀

Laten we nu een verjaardag als voorbeeld nemen. Wanneer je een stuk taart aangeboden krijgt en je antwoord met ‘nee dat mag ik niet’ acht ik de kans aanwezig dat je: óf zelf al een enorme innerlijke strijd aan het voeren bent (het ziet er ook zo lekker uit allemaal!) óf dat dit wel bekrachtigd wordt door de aanbieder: ‘Aaaahh joh, een stukje kan toch wel! Ik heb het speciaal voor vandaag gebakken!’

 

Hoe zou het zijn wanneer je aangeeft dat je ervoor kiest om wat ruimte te laten voor een lekker hapje later op de avond omdat dat voor jou echt de moeite waard is?!

 

Kies voor een beetje meer grijs en maak het jezelf daarmee eenvoudiger, leuker en fijner!