Visie

 

Goede voeding en een gezonde leefstijl: Er is geen onderwerp waarover tegenwoordig zoveel gezegd en geschreven wordt. Maar wat werkt nou eigenlijk echt? Ik vind dat we terug moeten naar de basis!

 

Sinds ik mij bezig houd met goede voeding en een gezonde leefstijl, kom ik enorme hoeveelheden informatie tegen. Interessant maar tegelijkertijd ook behoorlijk frustrerend. De adviezen en hypes volgen elkaar namelijk in razend tempo op en de informatie spreekt elkaar ook nog eens regelmatig tegen.

 

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat je kampt met de vraag: ‘Wat is nou gezond?!’.

 

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken bevinden we ons ook nog eens in een wereld vól verleidingen en vol met ‘6 weken challenges’, wonderpilletjes en andere zogeheten quick fixes die op termijn toch wat minder effectief blijken. Deze ‘oplossingen’ geven een verkeerd beeld van wat er écht nodig is. Ze laten ons bijvoorbeeld denken dat we onze doelen nog niet bereikt hebben omdat we koolhydraten eten of omdat we de afslankthee nog niet huis hebben.

 

Zijn we niet gewoon vergeten waar het écht om draait?

Het zijn niet de koolhydraten, het zijn niet de agenda’s vól sociale gelegenheden en het zijn al helemaal niet je lange werkdagen. Het zijn de keuzes die je zelf maakt!

 

Met teruggaan naar de basis bedoel ik dat we het heft weer in eigen hand moeten gaan nemen. Ik wil jou met mijn programma laten inzien dat je al-tijd een keuze hebt en dat je zelfs in de meest lastige situaties (verleidingen, emoties of andere triggers) keuzes kan blijven maken die voor jou goed voelen. Oude gewoontes doorbreken en vervangen door nieuw, gezonder gedrag, dat is het doel!

 

Er wordt daarom gewerkt vanuit drie kernbegrippen; kennisoverdracht, inzicht en nieuwe gewoontes.

Kennisoverdracht

Kennis is een krachtig wapen in deze warboel van informatie. Door het overbrengen van (praktische) kennis leer je wat goede voeding en een gezonde leefstijl inhoud. Waarom is bijvoorbeeld een gezonde leefstijl van belang? Wat doen de verschillende voedingsstoffen? Wat zijn de gezondheidsopbrengsten? Maar bijvoorbeeld ook; hoe lees je etiketten? Hoe zorg je voor variatie? En hoe ziet het proces van gedragsverandering eruit?

Ik ga jou niet vertellen wat je wel en niet mag, ik geef je alle tools en kennis zodat je zelf verantwoorde keuzes kan maken die passen bij jouw persoonlijke situatie!

Inzicht

Er wordt op verschillende manieren inzicht gegeven, inzicht in het huidige voedingspatroon, inzicht in de energiebehoefte maar ook inzicht in de keuzes die gemaakt worden en het effect van deze keuzes. Sommige gewoontes zijn zo diep ingeworteld waardoor deze ‘vanzelf’ lijken te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het koekje bij de koffie, het met de auto naar het werk gaan in plaats van de fiets of het gebruiken van voeding als middel bij het ervaren van emoties.

Door inzicht te geven in deze gedragingen en het effect daarvan (op de korte en lange termijn) word je je weer bewust van dit gedrag en ontstaat er ruimte om op zoek te gaan naar passende alternatieven.

Nieuwe gewoontes

Zonder alternatieven zal je blijven doen wat je doet. Je weet tenslotte niet dat het ook anders kan. Daarom gaan we op zoek naar passende alternatieven! Deze nieuwe gewoontes en gedragen slijten in na veel oefenen en doen. Oefenen gaat soms makkelijk maar kan ook moeilijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je de motivatie dreigt te verliezen of weinig steun krijgt vanuit je omgeving. Moeilijke momenten grijpen we aan als leermomenten en successen worden gevierd!

Wanneer je oude gewoontes hebt vervangen door nieuw, gezond gedrag heb je alle tools in handen om deze leefstijl ook na het afronden van het traject voort te kunnen blijven zetten.